Vibrationsträning

"Vibrationsträningen har gett min kropp och knopp nytt liv. Efter att ryggen kraschade för några år sedan har min träning blivit eftersatt. Min rygg klarade inte längre av löpning och efter en tid försvann all kondition.
Efter tre veckors vibrationsträning på Salubis så studsade jag, utan att tänka mig för, ut i löparspåret och sprang tre km utan några som helst problem. Underbart! Utöver detta så så har min muskelmassa ökat och jag känner mig starkare vilket gör att även styrketräningen nu kommit igång igen. Extra plus är att varje vibrationsträning tar ca 20-25 minuter. Det gör att det inte känns motigt att gå och träna. Petra som är PT och har guidat mig genom träningen tänker på allt. Hon får dig att må bra ända nere från tårna upp till huvudet. Efter fem veckor på Salubis så är jag igång med min vanliga träning igen. Jag kan rekommendera vibrationsträning till alla!"
Jenny Frank

En (r)evolution inom träning & friskvård
Vibrogym® har revolutionerat fysisk träning, hälsa och välmående. Få träningsmetoder har blivit så positivt uppmärksammade i media och fått så stort erkännande av såväl elitidrottare och celebriteter som läkare. Hemligheten bakom världssuccén är att vem som helst nu kan uppnå goda träningsresultat.
 
Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, vill träna för bättre idrottsresultat, bättre hälsa, minska ditt omfång, reducera celluliter eller har smärtor som hindrar dig från att leva aktivt - alla har glädje av Vibrogym®!  

För att kroppens muskler ska utvecklas krävs ett motstånd. När du lyfter en vikt på gymmet (ändrar massan) så arbetar du mot gravitationen (jordens dragningskraft). Denna form av träning har vi använt sedan de gamla grekerna. Nackdelarna är att det belastar lederna, är ansträngande, kräver många övningar och lång träningstid.
Med Vibrogym® ändrar vi accelerationsfaktorn i ekvationen. Detta sker genom att du utför statiska eller dynamiska övningar på den vibrerande plattformen eller genom att lyfta vibrerande grepp som ersätter hantlar.  
Den kraft som de små harmoniska vibrationerna rör sig med kallas accelerationskraft. Vibrationernas hastighet och höjd (endast 1-2 mm) avgör vilken kraft som överförs till kroppen - från skonsamma 1,2 G upp till 6,8 G (G-kraft).

Ett smärtfritt liv
Vibrogym® är marknadens absolut modernaste vibrationsplatta och används för fyra olika syften:

1. Styrketräning
2. Stretching
3. Massage
4. Avslappning


Kliniska studier från oberoende universitet och beprövad erfarenhet från miljontals användare bekräftar att träning med Vibrogym® är skonsamt och ger mycket goda resultat på minimal träningstid.

• Ökad muskelstyrka
• Ökad balans, rörlighet och koordination
• Ökad ämnesomsättning
• Ökad fettförbränning
• Ökad cirkulation
• Ökat lymfdränage
• Ökad bentäthet – motverkar benskörhet osteoporos
• Ökat collagen och minskade celluliter
• Minskad smärta
• Ökat välbefinnande

Vibrogym® används av läkare och sjukgymnaster världen över då metoden är idealisk för att aktivera musklerna utan att belasta lederna och samtidigt uppnå en kraftig cirkulationsökning.

Vid varje kontraktion pumpas blod igenom muskulaturen vilket vidgar kärlen och avlastar hjärtat. Genom träningen ökar även smärthormonet i kroppen och musklerna slappnar av vilket kan ge smärtlindring. Personer med smärta från bland annat rygg-, höft- eller knä-problem kan därigenom rehabilitera sig betydligt snabbare.

Genom att träningen sker via reflex kan även personer med neuromuskulära sjukdomar träna. Goda resultat har visats på bl.a. ökad styrka, balans och minskad spasticitet hos personer med MS, Parkinson och Cerebral Pares.

Träna på 20-30 minuter med personlig tränare!
Varje liten vibrationsrörelse aktiverar ett organ mellan muskelfibrerna som kallas muskelspolarna. Deras roll är att skapa reflex i musklerna för att skydda lederna t.ex. genom att lårmusklerna spänns när du landar efter ett hopp. På samma sätt får accelerationskraften från vibrationerna musklerna att dra ihop sig och sträcka ut 30 till 40 gånger per sekund. Detta innebär att musklerna tränas intensivt via reflex men eftersom du enbart använder din egen kroppsvikt som motstånd och rörelsen är minimal, belastas inte lederna nämnvärt.  

Vid vanlig viktträning aktiverar de flesta människor endast ca 30-50% av muskelfibrerna. Med Vibrogym® aktiveras 95-98% av muskelfibrerna genom reflex. Det är inte hur tungt och länge du tränar utan intensiteten och hur stor del av muskelfibrerna som rekryteras som ger resultat! Med Vibrogyms® effektivitet kan du träna hela kroppen och uppnå fantastiska resultat på mindre tid.

NASA och Madonna
”Helkroppsvibrationsträning” har en spännande bakgrundshistoria. Metoden uppfanns i Sovjet redan på 60-talet och användes för att träna kosmonauter som på grund av lång vistelse i tyngdlöshet utvecklat muskelförtvining och benskörhet. Genom vibrations-träning kunde kosmonauterna klara ett och ett halvt år i rymden när NASAs astronauter bara klarade 120 dygn.  

När vibrationsträning kom över till väst via elitidrottare, vidareutvecklade holländske olympiske tränaren Guus van der Meer konceptet för styrketräning, stretching, massage och avslappning. Han såg att man enkelt kunde uppnå styrka, snabbare återhämtning och rehabilitering, men framför allt att metoden kunde ge vanliga människor en tidseffektiv och skonsam träningsform.  
Idag är NASA användare och vibrationsträning en av de snabbast växande träningsformerna. Bland kända namn finns tyska fotbollslandslaget och Bayern München, franska skidlandslaget, tennisstjärnan Serena Williams, golfproffs som Padraig Harrington och Laura Davis och inte minst celebriteter som Madonna, Claudia Schiffer, Sting och Clint Eastwood.